Bygga på tak

/Bygga på tak
Bygga på tak 2017-10-30T21:21:09+00:00

Bygga på tak

Sedan årsskiftet 2003/2004 har den unika möjligheten att bidra till bostäder i Stockholms stad genom att bygga nya taklägenheter ovanpå befintliga fastigheter uppkommit. Genom det nya inslaget i svensk lag som kallas tredimensionell fastighetsbildning (3D-fastigheter) kan man bland annat utöka en hyresrättsfastighet till att även inrymma bostadsrätter. Söders tak etapp 3 och de takvåningar som har byggts på taket av fastigheten Kvarteret Obelisken på Blekingegatan 42-48 i Stockholm är ett enastående exempel på detta.

Att bygga på taket av ett befintligt hus ger oanade möjligheter och är samtidigt en alldeles speciell utmaning för alla inblandade. Att vara en del av Stockholms bostadsutveckling och att få bidra till en modern och nutida stadsmiljö är en genomgående drivkraft hos alla involverade i detta projekt.

Lite extra krävande

Att bygga nya exklusiva lägenheter på ett tak i Sofo på söder mitt i Stockholm innebär att dagligen ställas inför nya utmaningar och oväntade situationer. I denna typ av projekt krävs det lite extra av byggföretaget, något som snarare sporrar än avskräcker Båge Bygg.

”Idag arbetar och lever människor i denna fastighet, deras vardag pågår medan vi renoverar fasader och bygger uppe på taket. Att visa dem kärlek genom att minimera störningsmomenten är en utmaning. Denna typ av utmaningar och komplicerade byggprojekt är en del av vår vardag, en vardag vi älskar.”
Daniel Boberg, Båge Bygg
Precisionsarbete

Det bygg- och konstruktionstekniska arbetet är kritiskt för att huset ska vara stabilt. Eftersom dessa lägenheter byggs ovanpå det befintliga huset måste de nya våningarna och de bärande väggarna passas in exakt rätt ovanpå de befintliga. De befintliga ventilationsrören, avloppsrören mm ska dras upp till de nya våningarna och här är det precisionsarbete som krävs. Trots att man har tillgång till ritningarna av det befintliga huset förekommer det givetvis avvikelser där verkligheten skiljer sig från ritningarna. Dessa avvikelser måste omedelbart justeras och måtten vara EXAKTA, det finns inget utrymme för felmarginaler.

Flexibilitet och kreativitet

Byggnationer på tak kräver lite extra kreativitet och flexibilitet. Allt som görs på en vanlig byggarbetsplats sker på taket vilket innebär större och mer avancerade utmaningar. Allt material måste fraktas upp och ner via lyftkran och hissar och belastningen på dessa måste planeras och disponeras så att arbetsplatsen hela tiden har ett smidigt flöde. Eftersom de nya våningarna på taket byggs ovanpå de befintliga är det oerhört viktigt att dessa passas in exakt ovanpå de befintliga. Trots detaljerade förberedelser och planering uppkommer givetvis oväntade och oplanerade situationer. I dessa lägen är det viktigt att vara flexibel och snabbt se till att hitta lösningar. Här gäller det att vara kreativ, snabbtänkt och samtidigt alltid behålla fokus på kvalitet och genomförande.